Udruženje Optimist osnovano je 01.02.2006. godine u Bosilegradu sa misijom ekonomskog osnaživanja opštine i juga Srbije, kroz podizanje kapaciteta, motivisanosti i veština ključnih aktera, a pre svega mladih i ugroženih grupa stanovništva. Udruženje je osnovala grupa entuzijazista koja je već imala iskustva u radu u nevladinim organizacijama, a kao odgovor na potrebu za postojanjem nezavisne institucije u Bosilegradu koja će svojim iskustvom i angažovanjem doprineti poboljšanju socijalnog statusa stanovništva i kvaliteta života u opštini, uopšte. Nakon 15 godina postojanja i više od 40 uspešno realizovanih projekta, Udruženje se ponosi dobrom reputacijom koju uživa među donatorima, partnerima i, što je veoma važno, među korisnicima i stanovništvom.

U 15 godina postojanja, Udruženje Optimist se fokusiralo na 3 ključne oblasti delovanja, a to su: socijalno preduzetništvo, zaštita životne sredine i osnaživanje mladih. U toku svog postojanja, međutim, bili smo aktivni i na poljima razvoja demokratije i zaštite ljudskih i manjinskih prava, rodne ravnopravnosti, kao i borbi protiv korupcije.

Ušli smo u borbu sa problemima, u regionu koji još uvek ne razume u potpunosti značaj funkcionisanja civilnog sektora i organizacija civilnog društva, ali na tom svom putu smo stekli velike i odane prijatelje, zahvaljujući radu, zalaganju, odgovornosti prema partnerima i upornosti. Danas, 15 godina od osnivanja, moram da kažem da ne bismo uspeli bez: Fondacije braće Rokfeler, Trag fondacije za lokalne inicijative (bivši BCIF), Evropskog ProgresaDelta fondacijeFondacije za otvoreno društvoInstituta za održive zajednice – ISCUSAID-aAmbasade Kraljevine HolandijePBILD programa UN-aSvetske banke, Smart kolektiva, Balkan Express GmbH-a i mnogih drugih koji su svojim zalaganjem i dobrom saradnjom doprineli da “Optimist” bude jedna vodećih organizacija civilnog društva na jugu Srbije.

Čvrsto stojimo na stanovištu da svaka pozitivna promena počinje u ljudima. Otvoreni smo za sve vaše sugestije i predloge, pa budite slobodni da iskoristite kontakt stranicu i ukažete na problem u Bosilegradu ili na jugu Srbije, kako bi mogli da zajedničkim snagama razmislimo o njegovom rešavanju.

Nikada nismo prestajali da verujemo da:

Pojedinac može mnogo, a zajednica može sve.